![](/media/lib/102/n-zanieczyszczenia-bfba9d07b8aaf56017554c71e2e21f61.jpg)
Wielcy nieuczciwi
19 października 2015, 11:16Najwięksi emitenci gazów cieplarnianych - USA, UE i Chiny - postępują nieuczciwie wobec innych krajów, uważają badacze z MIT-u i norweskiego Centrum Międzynarodowych Badań nad Klimatem i Środowiskiem. Redukcja emisji, do jakiej zobowiązują się giganci, pozostawia niewielkie pole manewru całej reszcie świata.
![](/media/lib/93/n-gryzacy-komar-1f811bf461ef3f4fdc6ecb7a6dfd7336.jpg)
Badali malarię, wpadli na trop leku na raka
16 października 2015, 08:40Podczas badań nad szczepionką przeciwko malarii dla kobiet w ciąży naukowcy z Uniwersytetu w Kopehadze oraz University of British Columbia trafili na ślad białka, które może być efektywnym lekiem przeciwko nowotworom. Uczeni mają nadzieję, że w ciągu najbliższych 4 lat rozpoczną badania kliniczne na ludziach.
![](/media/lib/228/n-bombus-balteatus-66d5d99b3ce1356a22874e41ba2cf07e.jpg)
Ocieplenie klimatu prowadzi do skrócenia języczków trzmieli
25 września 2015, 10:45Będące skutkiem ocieplenia klimatu zmiany w różnorodności kwiatów prowadzą do skrócenia języczków (trąbek ssących) trzmieli. Owady są przez to gorzej przystosowane do żerowania i zapylania związanych z nimi pierwotnie roślin.
![](/media/lib/209/n-spaghetti-347ac8cc060d584a5b30e0e859dac381.jpg)
Makron z betaglukanem dobrze wpływa na mikrobiom i obniża zły cholesterol
21 września 2015, 10:59W przewodzie pokarmowym ludzi, którzy przez 2 miesiące jedli makaron wzbogacony betaglukanem, jednym ze składników błonnika, zwiększyła się liczebność populacji korzystnych dla zdrowia bakterii i zmniejszyła się liczebność bakterii szkodliwych. Zmniejszył się też poziom złego cholesterolu LDL.
![](/media/lib/89/n-temperatury-8e60b51f37bc5ca06a3cd170c0e296a2.jpg)
Globalne ocieplenie nie spowolniło?
18 września 2015, 07:41Powszechnie przyjęty pogląd, że w latach 1998-2013 mieliśmy do czynienia ze spowolnieniem globalnego ocieplenia opiera się na błędnych metodach statystycznych, twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Stanforda
![](/media/lib/228/n-makrofagi-37812e8c82121ab6afe9e3ec841c0229.jpg)
Makrofagi 'uczą' uszkodzone neurony produkcji leczniczego białka
14 września 2015, 10:51Naukowcy z Uniwersytetu Północnej Karoliny stworzyli komórki immunologiczne, które nie tylko wytwarzają i dostarczają do mózgu lecznicze białka, ale i "uczą" neurony, aby zaczęły je produkować same dla siebie.
![](/media/lib/227/n-hnalediszcz-27e96ba08ad136e9b33398458bf7e2e0.jpg)
Homo naledi - nowy gatunek człowieka
11 września 2015, 05:20Naukowcy z południowoafrykańskiego University of Witwatersrand w Johannesburgu poinformowali o odkryciu szczątków nieznanego dotychczas przodka Homo sapiens. Nowy gatunek nazwano Homo naledi.
![](/media/lib/227/n-warstwy-sztucznej-tkanki-bf6e52a3627aa51084418baefd26a12d.jpg)
Przeszczep z tkanek zapiętych na 'zamek'
8 września 2015, 11:13Inżynierowie z Uniwersytetu w Toronto sprawili, że uzyskanie działającej tkanki serca jest prawie tak samo łatwe, jak wiązanie butów. Kanadyjczycy stworzyli biokompatybilne rusztowanie, dzięki któremu arkusze kardiomiocytów zaczepiają się o siebie jak ząbki zamka błyskawicznego.
![](/media/lib/227/n-zwiekszona-tolerancja-na-tnt-e4048e140226c612bb745629bcb20dba.jpg)
Zmutowane rośliny eliminują skażenie TNT
7 września 2015, 11:02Trotyl (TNT) ma duży wpływ na różnorodność mikroorganizmów środowiska glebowego oraz powstawanie wegetacji. Większość TNT pozostaje w korzeniach roślin, hamując ich wzrost i rozwój. Ponieważ duże wojskowe zapotrzebowanie na materiały wybuchowe oznacza, że TNT będzie nadal wykorzystywane na masową skalę, naukowcy szukali sposobu na wyeliminowanie jego wpływu na rośliny.
![](/media/lib/110/n-fala-d0e44252519f8d0d3864693a0d2daa3d.jpg)
Pokrywy lodowe bardziej odporne niż sądzimy
4 września 2015, 06:45Dwóch doktorantów z Uniwersytetu Stanforda, Matthew Winnick i Jeremy Caves, przeprowadziło badania, z których wynika, że pokrywy lodowe mogą być bardziej odporne na globalne ocieplenie niż dotychczas sądzono